Ca PFI pot să solicit indemnizația de sprijin dacă mi-am întrerupt activitatea?

Ca PFI pot să solicit indemnizația de sprijin dacă mi-am întrerupt activitatea?

Ca PFI pot să solicit indemnizația de sprijin dacă mi-am întrerupt activitatea? 850 500 Avocat Cluj Napoca

PFI-urile pot cere indemnizația de sprijin dacă și-au întrerupt activitatea. Banii pe martie pot fi ceruți până luni 27 Aprilie.

Potrivit OUG 30/2020, alături de persoanele fizice autorizate (PFA) și alți profesioniști, de cei ce obțin venituri din drepturi de autor ori cei cu contracte sportive, și persoanele fizice independente (PFI) pot cere la agențiile județene de plăți sociale indemnizația de 75% din câștigul salarial mediu brut.

Mai exact, se vorbește despre o indemnizație de 75% din câștigul salarial mediu brut (aproximativ 4.072 de lei – valoarea brută), potrivit OUG nr. 30/2020. Asta, dacă activitatea acestora a fost întreruptă ca urmare a efectelor epidemiei de coronavirus, pe perioada stării de urgență (dacă nu are loc întreruperea activității în fapt solicitanții riscă dosar penal apoi).

Banii pentru perioada 16 – 31 martie încă se mai pot cere, termenul fiind prelungit prin OUG nr. 53/2020 cu încă cinci zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a ordonanței (21 aprilie), adică până pe 27 aprilie. Oficialii recomandă depunerea documentelor necesare pe platforma aici.gov.ro. Dacă nu, banii sunt ceruți de la agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială (nu de la cele de ocupare a forței de muncă) – solicitările se fac tot electronic (adresele de email din fiecare județ, unde pot fi trimise documentele pot fi găsite aici). Pentru banii aferenți indemnizației pentru luna aprilie, documentele se vor depune mai târziu.

PFI trebuie să depună următoarele documente:

  • o cerere pentru solicitarea indemnizației (modelul, în Ordinul ministrului muncii nr. 740/2020);
  • copia actului de identitate și copia extrasului de cont bancar (banii se virează în cont, nu se ridică numerar); autoritățile au clarificat faptul că banii NU se pot trimite decât în conturile făcute pentru activitate (ale PFI-ului), nu ale altor persoane;
  • o declarație pe propria răspundere (modelul, în Ordinul ministrului muncii nr. 740/2020): practic în declarație se înscrie faptul că, urmare a efectelor epidemiei de coronavirus, pe perioada stării de urgență, activitatea desfășurată a fost întreruptă începând de la o anumită dată (evident, ea trebuie să fie în interiorul perioadei stării de urgență, care a fost decretată pe 16 martie); falsul în declarații este pedepsit penal.

În fine, plățile ar trebui să se facă în 10 zile de la depunerea documentelor, potrivit reglementării.