Declarația cu beneficiarii reali nu se mai depune dacă datele acestora sunt trecute în actul constitutiv

Declarația cu beneficiarii reali nu se mai depune dacă datele acestora sunt trecute în actul constitutiv

Declarația cu beneficiarii reali nu se mai depune dacă datele acestora sunt trecute în actul constitutiv 850 500 Avocat Cluj Napoca

Toate firmele care se înregistrează la Registrul Comerțului sunt obligate să depună la înmatriculare declarația cu beneficiarii reali. Prin Legea 315/2021, cu începere de la 1 ianuarie 2022, această declarație nu se mai depune dacă la înmatriculare se includ datele beneficiarilor reali direct în actul constitutiv.

Astfel, noua prevedere modifică Legea 129/2020 și ușurează înregistrarea firmelor noi prin înlăturarea declarației speciale și adăugarea datelor beneficiarilor reali în actul constitutiv, împreună cu modalitățile prin care se exercită controlul asupra companiei.

Deși, cu începere din 30 aprilie, s-a reintrodus, prin Legea 101/2021, obligativitatea anuală a companiilor din România de a depune declarația privind beneficiarii reali, legiuitorul a decis să corecteze rpin noua lege.

Noua lege introduce la articolul 56, după alineatul (6) se introduce, alineatul (7), cu următorul cuprins:

Obligația prevăzută la alin. (1) este îndeplinită și prin includerea, la înmatriculare, în actul constitutiv, a datelor de identificare ale beneficiarilor reali și a modalităților în care se exercită controlul asupra persoanei juridice. Modificarea ulterioară a datelor de identificare ale beneficiarilor reali nu instituie obligația întocmirii unui act modificator la actul constitutiv, declararea acestora îndeplinindu-se în condițiile alin. (1).

Dacă ulterior se modifică datele beneficiarilor reali ai firmei, este subliniat că se depune o declarație de beneficiar real în termen de 15 zile de la apariția modificărilor. Astfel, nu trebuie modificat actul constitutiv.

Astfel, prin noua lege se reduce numărul firmelor care trebuie să depună declarația anuală privind beneficiarii reali, doar la firmele care au acționari persoana juridice stabilite în țări cu risc ridicat de spălare a banilor.

Avocat Alina Szilaghi

Avocat Alina Szilaghi vă poate acorda sprijin în următoarele:

  • Consultații juridice
  • Asistență juridică și reprezentarea în ORC;
  • Redactare documente;

Dacă doriți inițierea unor demersuri în acest sens, ne puteți contacta:
TELEFON (+4) 0746 652 986 sau email: alina@szilaghi.com