Executările silite în perioada stării de urgență: Ce măsuri sunt suspendate și ce executări se pot derula
Având în vedere situația generată de pandemia de coronavirus, pe perioada stării de urgență, anumite popriri nu se pot face, nu au loc evacuări și alte tipuri de măsuri de executare silită nu pot începe, iar recent a fost suspendată executare silită prin somație și valorificarea bunurilor la licitație pentru creanțele bugetare. Unele dintre aceste măsuri excepționale se întind și o scurtă perioadă după încetarea stării de urgență.
În cele ce urmează vom prezenta o sinteză a acestora:
Executările silite pentru creanțe bugetare
Doar popririle pentru datorii la stat au fost suspendate, cu excepția datoriilor ce vizează recuperarea unor sume în materie penală, prin OUG nr. 29/2020, dar nu și alte tipuri de executare silită pentru creanțe bugetare.
Măsura a intrat în vigoare pe 21 martie și va dura pe toată perioada stării de urgență, plus încă 30 de zile apoi. De asemenea, pe toată această perioadă, de la intrarea în vigoare a ordonanței, nu încep alte executări silite prin poprire.
Important! Pe perioada stării de urgență, pentru obligațiile fiscale scadente începând cu 21 martie, neachitate, nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere, potrivit aceleiași ordonanțe.
Suplimentar, din 16 aprilie, Guvernul a suspendat pentru creanțele bugetare, prin OUG nr. 48/2020, măsurile de executare silită prin somație și valorificarea bunurilor la licitație și, de asemenea, a decis că nu vor mai începe altele noi.
Acest lucru se va întâmpla până se va decide anularea măsurii, excepția de la ea făcând doar creanțele bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești definitive pronunțate în materie penală, provenite din săvârșirea de infracțiuni.
Executările silite pentru alte tipuri de datori
Spre finalul lunii martie, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești a decis suspendarea evacuărilor silite pe durata instituirii stării de urgență în România, precum și orice alte tipuri de executări silite directe. Poprirea nu e modalitate de executare silită directă, așadar, popririle se pot derula în această perioadă pentru datorii de alt fel decât cele bugetare.
Doar în cazul pensiilor, Guvernul a făcut o excepție, prin OUG nr. 32/2020: toate popririle pe pensii, de oricare fel ar fi acestea, se suspendă pe perioada stării de urgență și nici nu încep altele în această perioadă. Măsura se va mai aplica încă 60 de zile de la momentul încetării stării de urgență.