Înființare microîntreprindere în 2020

Înființare microîntreprindere în 2020

Înființare microîntreprindere în 2020 850 500 Avocat Cluj Napoca

Este recomandabil să deschid o microîntreprindere pentru o afacere de mici proporții și care sunt principalele caracteristici?

Microîntreprinderea este un tip aparte de SRL cu un statut particular din punct de vedere fiscal, oferind opțiunea de a plăti un impozit de 1% sau 3% pe venit în locul celui de 16% pe profit. Reprezentat o alternativă importantă pentru proprietarii de afaceri mici, avantajând firmele cu venituri importante dar cu costuri reduse.

În anul 2020, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplinește, în mod cumulativ, la data de 31 decembrie a anului fiscal 2019, următoarele condiții din Codul fiscal:

  • a realizat venituri care n-au depășit echivalentul în lei al sumei de un milion de euro (4.779.300 lei);
  • capitalul social este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;
  • 20% din veniturile provin din management și consultanță, în timp ce restul de 80% provin din alte activități (cu excepția asigurărilor, jocurilor de noroc sau bancar, care sunt reglementate de alte legi);
  • numărul de angajați era limitat între unu și nouă;
  • nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată la Registrul Comerțului sau la instanțele judecătorești.

Una din prevederile esențiale care defineau procesul de înființare micro întreprindere era legată de plafonul veniturilor realizate. Acesta nu trebuia să depășească în lei echivalentul a 100.000 de euro. De asemenea, aceste venituri trebuiau să provină din alte surse decât cele din activități bancare, activități pe piață de capital, asigurări, jocuri de noroc, consultanță sau management.

Deschiderea unei micro-companii în România a devenit cea mai ușoară și mai avantajoasă modalitate de a începe o mică afacere în această țară, deoarece legislația care reglementează astfel de societăți s-a schimbat în 2018. O micro-companie are o cifra de afaceri maximă de 1.000.000 euro și impozite fiscale: 5% impozit pe dividende, 1% impozit pe venit (în cazul în care are minimum 1 angajat) sau 3% impozit pe venit atunci când nu există angajați. Prin urmare, deschiderea unei micro-companii este o idee bună, deoarece procedura de deschidere a unei micro-societăți este aceeași cu deschiderea unei societăți cu răspundere limitată (SRL) .

Cu toate acestea, după depășirea anumitor condiții, firma devine plătitoare de impozit pe profit (16% din profitul dvs.). Firma devine plătitoare de impozit pe profit dacă depășește 20% provenind din consultanță și management sau se depășește limita de venit de 1.000.000 euro într-un an fiscal. Impozitul pe profit de 16% se calculează pe baza veniturilor și cheltuielilor de la începutul anului fiscal și se plătește trimestrial (la fel că și impozitul pe venit). Acest calcul se face că o diferența între impozitul pe venit plătibil în cursul anului și impozitul calculat la începutul anului fiscal până la sfârșitul perioadei de raportare.

În plus, baza fiscală s-a extins odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări și, în afară de exploatare, facturarea ulterioară a diferențelor de curs de schimb, veniturile din subvenții și reducerile comerciale au devenit impozabile. Atunci când o microîntreprindere îndeplinește toate condițiile de mai sus, nivelul impozitării specificat trebuie plătit începând cu primul an fiscal. După ce limitele sunt depășite și compania devine plătitor de impozit pe profit, acest lucru se va aplică începând cu anul fiscal următor după încheierea noului statut.

Există anumite categorii de activități care nu pot fi efectuate în cazul unei micro-companii conform reglementărilor din România, cum ar fi cazinou, bancar, pariuri, jocuri de noroc, piață de capital sau asigurări (cu excepția activităților de intermediari). În ceea ce privește celelalte sectoare de activitate, plata impozitului pe venit de 3% este mult mai accesibilă și mai eficientă pentru creșterea afacerilor dvs. decât pentru a fi un plătitor de impozit pe profit.