Este folosirea angajaților suspendați ilegală?

Este folosirea angajaților suspendați ilegală?

Este folosirea angajaților suspendați ilegală? 850 500 Avocat Cluj Napoca

Conform Codului muncii, primirea la muncă a salariaților în perioada în care aceștia au contractul individual de muncă suspendat este încadrată la categoria „muncă nedeclarată” și riscă să primească o amendă de până la 200.000 de lei din partea inspectorilor muncii.

Angajatorii riscă o amendă de 20.000 de lei pentru fiecare salariat găsit în această situație, dar suma totală cu care poate fi amendată o companie nu poate depăși 200.000 de lei.

Mai mult decât atât, teoretic, începând cu 2017, inspectorii muncii pot suspenda activitatea angajatorului la care se descoperă forme ale muncii nedeclarate. Inspecția muncii încă lucrează la pregătirea procedurilor de aplicare a acestei sancțiuni complementare amenzii.

Când va fi posibilă suspendarea activității angajatorului pentru munca nedeclarată, reluarea acesteia se va putea face după ce se achită amenda, se încetează suspendarea salariaților și se dovedește autorităților plata retroactivă a taxelor salariale pentru perioada muncită în afara legii.

Cei care vor relua activitatea fără să respecte aceste condiții vor risca închisoarea de la șase luni la doi ani sau o amendă penală.

Potrivit Codului muncii, suspendarea contractului individual de muncă intervine, automat, prin acordul părților sau la inițiativa uneia dintre părți. Pe perioada de suspendare a contractului, salariatul nu mai prestează muncă efectiv, iar angajatorul nu-l mai plătește.