Conform ordonanței militare, mai multe categorii de afaceri au fost obligate să-și întrerupă activitatea în perioada stării de urgență, pentru a evita răspândirea COVID-19.
Conform unui comunicat din 26 martie 2020, inspectorii ANAF au început verificările afacerilor care ar fi trebuit să fie închise pe perioada stării de urgență. Potrivit OUG 1/1999, companiile descoperite cu încălcarea interdicțiilor pot primi amenzi de la 10.000 de lei, dar care pot ajunge până la 70.000 de lei.
Așadar, prin cele 3 Ordonanțe Militare, autoritățile au decis care categorii de activități comerciale sunt suspendate:
1. Ordonanța militară 1/2020 interzice activitățile de servire și consum pentru alimente și băuturi. Prin aceasta se înțelege suspendarea activității pentru: restaurante, hoteluri, baruri, cafenele, terase sau alte localuri publice asemănătoare. Aceste tipuri de afaceri au voie să funcționeze numai dacă pot apela la soluții ce nu implică rămânerea clienților în spațiile lor (livrare la domiciliu, drive-in, room service).
Aceeași ordonanță militară a interzis activitățile culturale (teatru, operă, operetă), științifice, artistice (concerte), sportive (meciuri de fotbal, handbal etc.), de divertisment (stand-up), jocurile de noroc (agenții de pariuri, cazinouri etc.), de tratament balnear și de îngrijire personală. Acestea sunt interzise numai dacă se desfășoară în spații închise.
Mai mult decât atât, orice eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spații închise, este interzis. Evenimentele în spații deschise sunt permise, însă numai dacă implică maximum 100 de participanți și se asigură o distanță de minimum un metru între aceștia.
2. Prin Ordonanța militară 2/2020 a fost suspendată activitatea cabinetelor dentiștilor, dar introduce și o excepție: intervențiile stomatologice urgente.
Prin aceeași ordonanță s-a decis ca centrele comerciale să-și închidă majoritatea magazinelor pentru vânzarea produselor sau prestarea serviciilor. S-au implementat și aici unele excepții: magazinele alimentare, farmaciile, veterinarii și curățătoriile.
3. Nu în ultimul rând, Ordonanța militară 3/2020 impune unele restricții ce vizează piețele agroalimentare. Administratorii acestora trebuie să ia măsuri pentru ca între producătorii agricoli, comercianți și cumpărători să se păstreze o distanță adecvată. Iar comercianții și producătorii trebuie să folosească mănuși și măști. În plus, ordonanța a mai adăugat pe lista excepțiilor opticile medicale și magazinele de electronice și electrocasnice (dacă fac livrări de aparate la domiciliu).
Orice altă societate comercială care este activă în această perioadă trebuie să marcheze zona de acces a clienților și suprafața de vânzare, astfel încât să se păstreze o distanță de siguranță de cel puțin un metru și jumătate.