Potrivit legislației din România, în 2020 societățile comerciale pot fi executate silit sau pot avea salariați datornici pentru care primesc adrese de înființare a popririlor. În ceea ce privește datoriile fiscale ale firmelor, au apărut câteva schimbări legislative în privința popririlor, iar anul acesta se anunță a fi operațională o aplicație pentru popriri. Cât privește salariații cu datorii, angajatorii trebuie să lucreze cu legislația civilă și fiscală, în funcție de datoriile angajaților, asigurându-se că aceștia nu sunt lăsați fără venituri în urma multiplelor popriri.
Condițiile popririlor pentru datorii bugetare
Potrivit Codului de procedură penală, debitorul poprit trebuie să fie înștiințat cu privire la înființarea popririi. Popritul poate fi chiar și o altă firmă care datorează celei dintâi, cea executată de Fisc, sume de bani.
Majoritatea contribuabilii sunt nemulțumiți de modul în care executorii fiscali înființează popririle, din cauză că nu sunt înștiințați așa cum prevede legea și pentru că procedura de ridicare a popririi este foarte grea și frustrantă. De câțiva ani executivul a tot promis o aplicație electronică (e-Popriri) care să permită ușurarea înființării popririlor și, mai ales, ridicarea acestora, precum și evitarea situațiilor în care sunt poprite sume de bani peste ceea ce este datorat de fapt. Este posibil ca în 2020 această aplicație să fie pusă în funcțiune.
După cum prevede legislația fiscală în vigoare, înființarea unei popriri pentru datorii bugetare se face imediat doar dacă restanțele depășesc anumite plafoane, cum ar fi:
- în cazul marilor contribuabili – 40.000 de lei;
- în cazul contribuabililor mijlocii – 40.000 de lei;
- în cazul contribuabililor mici – 10.000 de lei;
- în cazul persoanelor fizice – 2.000 de lei.
Fiscul oferă datornicilor câteva luni pentru a plăti sumele restante. Poprirea se înființează indiferent de sumă, adică și dacă datoriile sunt mai mici decât plafoanele menționate mai sus. Dacă datoriile depășesc aceste limite minime, atunci poprirea se face fără să se mai ofere vreun răgaz datornicului.
Condițiile procedurii de urmărire a datoriile salariaților, poprite la angajator
În procedura de urmărire silită prin poprirea salarială a unui angajat, angajatorul este terțul poprit. Firma este anunțată de către executorul fiscal că veniturile salariale ale unui angajat sunt poprite și că are obligația de a consemna ori plăti suma poprită, în condițiile legislației procedurale civile. Aceeași procedură are loc și în cazul în care contribuabilul are datorii la bugetul de stat sau la bugetele locale.
Angajatorul nu se poate opune instituirii popririi pe veniturile unui salariat, dar trebuie să le aibă în vedere protejarea salariatului în cazul în care, ca urmare a mai multor popriri sau a uneia pentru sume foarte mari, veniturile acestuia riscând să rămână foarte mici. În conformitate cu prevederile Codului muncii, Codului civil și Codului de procedură civilă, angajatorul trebuie să aibă în vedere limitele popririlor și faptul că reținerile salariale nu pot depăși jumătate din salariul net.
În cazul în care angajatorul are un salariat poprit de mai mulți executori, trebuie să comunice, în termen de cinci zile de la comunicarea popririi, executorului ori creditorilor pentru care se poprește numele și adresa celorlalți creditori, precum și sumele poprite de fiecare. Dacă există și datorii fiscale, și nefiscale, atunci ambele proceduri trebuie avute în vedere de către angajator.