Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea spălării de bani și a faptelor de finanțare a terorismului, a apărut și o obligația pentru companii de a arăta, prin depunerea unui formular, cine este beneficiarul real al tranzacțiilor efectuate de astfel de companii.
Legea nr. 129/2019 obligă firmele, printre alte altele, să depună anual o declarație la Registrul Comerțului, prin care să arate cine este beneficiarul real al tranzacțiilor făcute de ele (cu alte cuvinte, să arate cine le controlează, cu adevărat).
Această obligație nu exista până la apariția legii menționate, iar ne-depunerea declarației pentru firme se penalizează cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei și se poate ajunge chiar și la dizolvarea societății. Astfel, avem două situații distincte:
1. Firmele care existau la momentul intrării în vigoare a Legii nr. 129/2019
În prima categorie avem acele firme care erau deja înmatriculate în Registrul Comerțului la data de 21 iulie 2019, adică la momentul intrării în vigoare a noii legi. Pentru aceste firme, termenul-limită pentru depunerea declarației privind beneficiarul real este 21 iulie 2020.
În schimb, începând cu 2021 nu se va mai aplica termenul de 21 iulie, ci firmele vor fi obligate să depună, anual, declarația privind beneficiarul real, în termen de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale.
Dacă se schimbă ceva în privința datelor de identificare ale beneficiarilor reali, mai trebuie depusă o declarație, în termen de 15 zile de la momentul schimbării.
2. Firmele care au fost înmatriculate la Registrul Comerțului după 21 iulie 2019
Pentru societățile înmatriculate după 21 iulie 2019, regulile sunt ușor diferite, și anume, prima declarație va fi depusă chiar la înregistrare, aceasta nefiind posibilă fără depunerea declarației în cauză.
Doar de prima declarație se va depune astfel. Următoarele vor fi depuse după aceleași reguli menționate mai sus. Anual, după aprobarea situațiilor financiare, și, dacă e cazul, de câte ori intervine o modificare privitoare la datele de identificare ale beneficiarului real.
Obligațiile de a aduce la cunoștința autorităților beneficiarul real nu sunt singurele cerințe de conformare instituite de noua lege pentru prevenirea spălării de bani. Aceasta mai reglementează și alte chestiuni, precum măsurile pe care trebuie să le ia entitățile vizate (cum sunt firmele, băncile, avocații, contabilii etc.) pentru a-și cunoaște clientela, pentru a raporta tranzacțiile suspecte cu care intră în contract sau chiar pentru a raporta orice tranzacție ce trece de o anumită sumă.