Regimul Juridic al francizei s-a schimbat

Regimul Juridic al francizei s-a schimbat

Regimul Juridic al francizei s-a schimbat

Regimul Juridic al francizei s-a schimbat 850 500 Avocat Cluj Napoca

Potrivit Legii nr. 179/2019, comercianții care vor să vândă o afacere în sistemul de franciză, vor fi obligați s-o testeze în avans, pentru cel puțin un an, în cel puțin o unitate-pilot. În momentul de față, Ordonanța Guvernului nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei nu conține nicio referire la vreo obligație de a testa afacerea înainte de a o vinde în sistem de franciză, dar apariția ei va duce la ușurarea intrării pe piață a antreprenorilor debutanți, consideră autoritățile.

Principala modificare adusă de noua lege face referire la obligativitatea de a testa afacerea în cel puțin o unitate pilot pentru o perioadă de un an înainte de a putea vinde afacerea în sistem de franciză.

„Până la debutul rețelei sale de franciză, francizorul va opera eficient un concept de afaceri, pentru o perioadă de cel puțin un an, în minimum o unitate-pilot”, scrie în noua lege, cu precizarea că unitatea-pilot va reprezenta „echivalentul unui prototip, având scopul de a asigura cea mai facilă cale de aplicare în practică a rețetei de succes a francizorului, de a testa sistemul de franciză și infrastructura acestuia, servind proiectării programului de franciză și elaborării manualelor de instruire și a operațiunilor zilnice”.

Într-un comunicat de presă al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat se afirmă că această schimbare va ușura intrarea pe piață a antreprenorilor debutanți în afaceri.

„În unitatea-pilot, pe parcursul unui an, francizorul testează și definitivează tipul de afacere pe care urmează să o vândă în sistem de franciză. Astfel, francizatul va prelua o afacere verificată, fiindu-i mai ușor să dezvolte un business după un model funcțional, în lipsa unei experiențe antreprenoriale anterioare. Apreciem că impactul va fi unul pozitiv la nivel macroeconomic, prin apariția unor noi oportunități de afaceri, crearea de locuri de muncă, diversificarea pieței de produse și servicii și creșterea competiției pe piață”.

Ordonanța francizei va fi modificată astfel pentru a doua oară de la intrarea sa în vigoare. Mai precis, prima și singura modificare suferită până acum de ordonanță s-a produs în anul 1998, atunci când actul a fost aprobat prin lege cu modificări.