Prin modificările introduse de Legea nr. 192/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice, organele poliției pot să intre în locuințele cetățenilor, în cazul săvârșirii unor infracțiuni, al urmăririi unor infractori sau al unei acțiuni teroriste.
Pe 25 Octombrie, președintele țării a promulgat legea care reglementează situațiile în care un polițist va putea să intre în locuința personală, chiar fără permisiune și folosind forța. Legea se va aplica efectiv la 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
Comparativ cu Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, noua lege aduce mai multe detalii cu privire la pătrunderea în locuințe.
Noile reglementări prevăd cazurile când un polițist va avea dreptul să intre în orice mod într-o locuință sau un spațiu delimitat deținut de o persoană sau o firmă, chiar și fără acordul proprietarului/reprezentantului legal, pentru:
- salva viața sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spațiu este o persoană aflată în pericol;
- preveni răspândirea unei epidemii, dacă există indicii că în acel spațiu este o persoană decedată;
- prinde autorul unei infracțiuni flagrante, comisă prin folosirea unei arme ori substanțe explozive, narcotice sau paralizante, prin violență, ori de către o persoană mascată, deghizată sau travestită, dacă există indicii că acesta se află în acel spațiu;
- prinde autorul unor acte de terorism, dacă există indicii că acesta se află în acel spațiu.
În toate cazurile enumerate, folosirea forței se va putea face dacă: există motive temeinice pentru a anticipa rezistență armată sau alte tipuri de violență ori există un pericol cu privire la distrugerea probelor sau în cazul unui refuz sau dacă nu a fost primit niciun răspuns la solicitările polițistului de a pătrunde în acel spațiu.