Legea nr. 210/2019 privind activitatea de emitere de monedă electronică a fost publicată pe 13 Noiembrie 2019 în Monitorul Oficial, însă se va aplica abia peste 30 de zile.
Prin monedă electronică se înțelege acea „valoare monetară stocată electronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanță asupra emitentului, emisă la primirea fondurilor în scopul efectuării de operațiuni de plată și care este acceptată de o persoană, alta decât emitentul de monedă electronică”.
Moneda electronică reprezintă stocarea unei valori monetare pe un anumit dispozitiv, în vederea folosirii acelui dispozitiv pentru facerea unor plăți. Nu este nevoie, neapărat, de deținerea unui cont în bancă. Folosirea monedei electronice oferă siguranța unei plăți fără deținerea fizică a banilor, însă fără ca plătitorul să fie nevoie să dețină un cont în bancă.
Prin legea nr. 210/2019 se stabilesc atât condițiile de autorizare în vederea desfășurării activității de emitere de monedă electronică, cât și sancțiunile aplicabile în cazul în care prevederile legale vor fi încălcate.
Ceea ce aduce nou legea, este, în principal, corelarea cadrului legislativ referitor la activitatea de emitere de monedă electronică cu noua lege a serviciilor de plăți. Instituțiile care vor emite monede electronice și furnizează servicii de inițiere a plății sau de informare cu privire la conturi vor fi obligate să încheie o asigurare de răspundere civilă profesională care să acopere prejudiciile specifice unor astfel de activități și care sunt produse din cauza nerespectării obligațiilor aferente acelor activități.
O altă măsură de securitate implementată de către legiuitor este de a oferi Băncii Națională a României posibilitatea de a refuza autorizarea societăților a căror politică de securitate „nu asigură atingerea obiectivului de protejare adecvată a utilizatorilor serviciilor de plată împotriva riscurilor aferente serviciilor de plată prestate”.
De asemenea, cei care dețin deja monedă electronică, vor primi mai multă protecție, în special dacă intră în concurs cu alți creditori ai instituției emitente de monedă electronică.
De la intrarea în vigoare a legii în decembrie, fondurile deținătorilor de monedă electronică nu vor putea fi indisponibilizate „prin măsuri asigurătorii” și nu vor putea fi executate „în nici o situație”.
Societățile comerciale care vor emite monedă electronică trebuie să păstreze toate documentele aferente activității de emitere de monedă electronică și de prestare a serviciilor de plată pentru o perioadă de fix cinci ani de la terminarea operațiunii.
După aceea, Banca Națională a României, în desfășurarea activității de supraveghere a instituțiilor emitente de monedă electronică, are puterea expresă de a dispune orice măsură administrativă pe care o consideră necesară pentru conformarea cu cadrul legislativ.
Pentru înființarea unei societăți comerciale, capitalul inițial pe care trebuie să îl dețină pentru a putea emite monedă electronică este la nivelul echivalentului în lei a sumei de 350.000 de euro. Cele mai importante societăți care pot emite monedă electronică sunt instituțiile de credite și alte persoane juridice autorizate în acest sens, în afara primelor.