Copiii bătuți pot fi luați de autorități și duși în plasament

Copiii bătuți pot fi luați de autorități și duși în plasament

Copiii bătuți pot fi luați de autorități și duși în plasament

Copiii bătuți pot fi luați de autorități și duși în plasament 850 500 Avocat Cluj Napoca

Printr-o decizie judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au spus că acei copiii care sunt bătuți frecvent de părinții lor sunt supuși unor tratamente degradante și inumane și, prin urmare, pot fi luați de la părinții lor și duși în plasament. Într-o speță aflată în atenția CEDO în care patru cupluri și-au pierdut parte din autoritatea părintească pentru că își băteau cu nuiaua copiii, s-a considerat că plasamentul este necesar, mai ales dacă părinții nu înțeleg de ce nu e normal să-și bată copiii.

În ciuda proverbului că bătaia e ruptă din rai, nu același îl cred și judecătorii de la CEDO, așa cum o arată decizia pronunțată în 2018 în cazul unor familii din Germania, ai căror copii au fost luați de către autorități pentru că erau bătuți de părinții lor în mod frecvent și în plasament.

„Curtea e de acord cu instanțele germane în privința faptului că riscul pedepsirii copiilor cu nuiaua în mod sistematic și frecvent justifică retragerea parțială a autorității părintești și darea copiilor în plasament. Deciziile instanțelor s-au bazat pe evitarea riscului aplicării unor tratamente inumane și degradante, interzise în mod absolut de Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, scrie în comunicatul CEDO cu privire la această decizie.

Judecătorii europeni au fost convinși că nu se poate vorbi de o încălcare a vieții de familie în respectivele situații, ba, din contră, există o problemă de aplicare a unor tratamente inumane și degradante celor mici.

Deși părinții, în fața autorităților au promis că nu-și vor mai bate copiii cu nuiaua, nu au considerat că e rău să procedeze în acest fel, măcar din când în când.

Acest lucru nu le-a fost favorabil, nici faptul că autoritățile au văzut că în respectiva comunitate religioasă, a bate copiii este ceva frecvent și, chiar dacă respectivii părinți nu o vor mai face, nu există certitudine și cu privire la ceilalți membri ai comunității. E important de menționat că au existat dovezi ale violențelor pe camerele de filmat plasate în comunitate.

Notă: Deciziile CEDO sunt importante și pentru România, ca stat semnatar al Convenției Europene a Drepturilor Omului. Ele oferă uneori soluții pe care le pot lua în considerare și justițiabilii din România, dar și cei care fac ori aplică legea.