Cu începere din 22 august, Legea nr. 183/2020 (apărută în Monitorul Oficial nr. 758 și aplicabilă din 22 august) privind prevenirea şi combaterea violenţei domestice stabilește acordarea, în mod obligatoriu, de asistență din partea unui avocat persoanelor care solicită un ordin de restricție și care nu au un avocat propriu.
Astfel, noua lege menționează clar faptul că “Asistenţa juridică a persoanei care solicită ordinul de protecţie este obligatorie” și modifică actul normativ cu incidență în domeniu (Legea nr. 217/2003).
Totuși, în noua lege nu se specifică clar dacă asistența juridică este acordată gratuit sau nu. Totuși, avem toate motivele să o considerăm astfel, atâta timp cât Legea nr. 217/2003 prevede că victima violenței domestice are dreptul la consiliere și asistență juridică gratuită.
Așa cum stabilește legislația din domeniu, victimele violenței în familie pot obține un ordin de protecție, document ce are ca scop înlăturarea stării de pericol și poate impune o serie de obligații și interdicții temporare, precum evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent care este proprietarul ei, obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime față de victimă, interdicția pentru agresor de a se deplasa în anumite localități etc.
Totuși, pentru că ordinul de protecție se poate obține doar de la instanța de judecată, obținerea lui este de durată. Mai exact, acesta se poate obține în cel mult trei zile, dar, în cele mai multe cazuri, acest lucru prelungește calvarul victimelor.
Pentru a reduce timpul în care persoanele ce au suferit abuzuri fizice domestice pot obține o măsură de protecție, autoritățile din țara noastră au stabilit că, începând din 2019, acestea pot obține, direct de polițiștii chemați să constate cazul de violență în familie, un ordin de protecție provizoriu.
Acest document este emis de către polițist atunci când acesta constată că există un risc iminent ca viața, integritatea ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, pentru a diminua riscul. Până în septembrie 2019, polițiștii eliberaseră peste 5.000 de ordine de protecție provizorii.
De asemenea, prin legea nr. 183/2020 au fost înăsprite pedepsele pentru cei ce încalcă ordinul de protecție, și anume: agresorii vor putea primi pedepse cu închisoarea de până la cinci ani, comparativ cu vechea lege care prevede cel mult un an de închisoare.