Monitorul Oficial a publicat o decizie istorică – recunoașterea alienării părintești ca formă de abuz emoțional. Este o premieră în România și va contribui la mai buna protejare a copiilor de posibile traume emoționale.
Fenomenul alienării părintești a fost recunoscut ca formă de abuz psihologic sever asupra copilului, potrivit unei dispoziții a Colegiului Psihologilor din România, publicate joi, 23 februarie, în Monitorul Oficial, anunța organizația neguvernamentală Asociația Română pentru Custodia Comună (ARPCC). Potrivit dispoziției, sunt vizate activități de denigrare sistematică a unui părinte de catre celălalt părinte, cu intenția alienării (înstrăinării) copilului de către celalalt părinte.
“De acum înainte, acel părinte divorţat căruia i s-a acordat custodia copilului are toate şansele să o piardă sau să i se reducă timpul de acces la copil dacă îl va educa astfel încât să îl urască sau să îl evite pe celălalt părinte, necustodian.
Bun venit, aşadar, în civilizaţie, unde părinţii au drepturi şi obligaţii egale asupra copilului, indiferent de genul lor sau sexul copilului, şi asta chiar dacă părinţii sunt separaţi. O civilizaţie unde copilul are doi părinţi, chiar dacă sunt divorţaţi. O lume în care copilul este considerat nu un lucru ce trebuie partajat exclusiv între părinţi, ci o fiinţă omenească”, a explicat judecatorul Cristi Danilet pe pagina sa de Facebook.
Dispoziția nr. 2/2016 pentru recunoașterea fenomenului alienării parentale / părintești și prevederilor. Protocolului privind recunoașterea alienării parentale, încheiat între Institutul de Psihologie Judiciară și Asociația Română pentru Custodie Comună
In temeiul dispozitiilor art. 51 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica, infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Psihologilor din Romania, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 788/2005,
Pe baza prevederilor din Manualul de Diagnostic si Statistica al Tulburarilor Mentale, a cincea editie, abreviat DSM-5, utilizat atat de catre medicii psihiatri, cat si de catre psihologi, in care se recunosc psihodiagnosticele de abuz psihologic asupra copilului si copil afectat de stresul relatiei dintre parinti,
Avand in vedere practica de specialitate din domeniul expertizei psihologice judiciare, care a relevat identificarea in rapoartele de expertiza psihologica judiciara a fenomenului alienarii parentale/parintesti, recunoscute de catre instantele de judecata din Romania, incheierea primului Protocol privind recunoasterea alienarii parentale/parintesti, incheiat in Romania de catre Institutul de Psihologie Judiciara si Asociatia Romana pentru Custodie Comuna la data de 1 februarie 2016, precum si punctul de vedere al specialistilor din cadrul Institutului de Psihologie Judiciara,
Presedintele Comitetului director al Colegiului Psihologilor din Romania dispune:
Art. 1. –
(1) Se recunoaste fenomenul alienarii parentale/parintesti ca forma de abuz psihologic (emotional) sever asupra copilului, constand in activitatea de denigrare sistematica a unui parinte de catre celalalt parinte, cu intentia alienarii (instrainarii) copilului de catre celalalt parinte.
(2) Se recunosc prevederile Protocolului privind recunoasterea alienarii parentale, incheiat de catre Institutul de Psihologie Judiciara, in calitate de furnizor de formare profesionala complementara in domeniul expertizei psihologice judiciare, avizat profesional de catre Colegiul Psihologilor din Romania si Asociatia Romana pentru Custodie Comuna la data de 1 februarie 2016.
(3) Se recunoaste necesitatea formarii profesionale continue a psihologilor in domeniul alienarii parentale/parintesti, precum si in domeniul expertizei psihologice a copilului abuzat/neglijat, aceasta fiind realizata in vederea cunoasterii si promovarii interesului superior al copilului.
Art. 2. –
Prezenta dispozitie intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Presedintele Comitetului director al Colegiului Psihologilor din Romania,
Mihai Anitei
Bucuresti, 12 februarie 2016.
Nr. 2.