Potrivit legii nr. 241/2005, administratorul unei societăți care are un comportament de tip firmă-fantomă poate fi condamnat la până la 15 ani de închisoare, dacă prejudiciul adus statului este unul consistent.
În concret, un administrator poate fi trimis în judecată pentru evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive.
Pentru această faptă, administratorul firmei-fantomă riscă, în mod normal (dacă prejudiciul este sub 100.000 de euro), o pedeapsă cu închisoarea între doi și opt ani. Însă, dacă prejudiciul adus statului depășește 500.000 de euro, limitele pedepsei se majorează, administratorul riscă între nouă și 15 ani de închisoare. Dacă prejudiciul era mai mare de 100.000 de euro, dar sub 500.000 de euro, limitele pedepsei se majorează cu cinci ani.
Însă aceasta este doar una dintre faptele pedepsite de Legea 241/2005. Printre alte fapte pedepsite se numără ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile și ținerea unor evidențe contabile duble.
În plus, persoanele condamnate pentru evaziune fiscală nu mai pot fi ulterior administratori de companii (și nici fondatori, directori ori reprezentanți legali).