Suntem în 2020 de o lună și se pune întrebarea in care situație este venitul net mai mare: PFA sau Salariat? Codul fiscal reglementează atât impozitarea veniturilor salariale, cât și din activități independente (PFA). Deși există aceeași cotă de impozit pentru ambele tipuri de venituri, precum și de contribuții la pensii (CAS) și sănătate (CASS), venitul net lunar nu este același chiar dacă există un venit brut identic și pentru PFA, și pentru salariat.
Pentru a reuși să facem o comparație vom lua în calcul un venit lunar brut de 3.000 RON, iar PFA-ul folosește sistemul real pentru determinarea venitului net (adică scăzând eventualele cheltuieli deductibile).
Pentru salariatul cu un salariu brut de 3.000 RON, după plata impozitului și a contribuțiilor sociale, salariul net este de 1.774 de lei. La un salariu brut de 3.000 RON, se plătesc statului următoarele:
- impozit 10%: 176 de lei;
- contribuție la sănătate 10%: 300 de lei;
- contribuție la pensii 25%: 750 de lei.
Practic, 42% din salariul brut ajunge la stat. Salariații care muncesc în construcții au o situație mai bună și anume, cota de contribuție la pensie este redusă și există scutiri pentru impozitul pe venit și pentru contribuția la sănătate, astfel că rămân cu mai mulți bani în mână la final de lună (mai exact, 2.362 de lei e salariul net).
Un PFA care are un venit de 3.000 RON, plătește un impozit de 10% statului, adică 300 de lei. Contribuțiile la pensii și sănătate sunt datorate doar dacă veniturile independente nete depășesc anual 12 salarii minime brute (adică 26.760 de lei). Conform Codului Fiscal, CAS în cotă de 25% se aplică venitului ales care poate fi cel puțin salariul minim brut. Astfel, dacă PFA-ul alege acest minim și nu vrea să plătească mai mult, atunci datorează lunar o sumă de 557,5 lei. În cazul CASS (contribuția la sănătate) în cotă de 10% se aplică tot la salariul minim pe economie (12 salarii minime), iar PFA-ul datorează lunar o sumă de 223 de lei la sănătate.
În concluzie, în 2020 taxarea PFA-ului este mai avantajoasă decât a salariatului. Pentru veniturile mai mici, având în vedere obligația de a plăti CAS și CASS doar de la un plafon minim de venituri anuale în sus, avantajul este cu atât mai vizibil, dacă ne uităm strict la banii care rămân în buzunarul celui care obține venitul. Cu toate acestea, PFA-ul respectiv nu contribuie la pensie și nu este asigurat nici la sănătate.