Societățile comerciale trebuie să își declare beneficiarii reali

Societățile comerciale trebuie să își declare beneficiarii reali

Societățile comerciale trebuie să își declare beneficiarii reali

Societățile comerciale trebuie să își declare beneficiarii reali 850 500 Avocat Cluj Napoca

Din 21 Iulie 2019, toate societățile comerciale din România trebuie să arate care le sunt beneficiarii reali, adică cine le controlează. Această nouă obligație este introdusă prin Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului.

Iată modificările apărute:

1. Introducerea registrelor cu beneficiarii reali

Legea nr. 129/2019 a schimbat regimul prevenirii spălării banilor. Cu această ocazie, s-a introdus obligația indicării beneficiarilor reali ai firmelor, ONG-urilor și ai fiduciilor.

Toate aceste entități trebuie să raporteze autorităților informații despre cine le controlează. Vor exista trei registre: la Registrul Comerțului pentru persoanele juridice, la Ministerul Justiției (pentru asociații și fundații) și la Fisc (pentru fiducii).

2. Formularul cu Declarația privind beneficiarii reali este disponibilă pe site-ul ONRC aici.

Registrul Comerțului a făcut public modelul declarației privind beneficiarii reali, pe care societățile comerciale îl pot folosi pentru raportare.

Declarațiile trebuie completate și transmise autorităților în cel mult 12 luni de la data la care a intrat în vigoare Legea nr. 129/2019, adică până la 21 iulie 2020. În caz contrar, companiile vor risca să fie amendate cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. De precizat că termenul este valabil pentru firmele care deja erau înființate la data de 21 iulie 2019.

3. Înmatricularea unei societăți comerciale noi, condiționată de indicarea beneficiarilor reali

Societățile comerciale care vor să se înmatriculeze sunt obligate să depună declarația privind beneficiarii reali chiar de la momentul înființării. În caz contrar, acestora le este refuzată înmatricularea.

Potrivit ONRC, în situația în care declarația privind beneficiarii reali lipsește, se va acorda un termen de 15 zile calendaristice în care să se depună formularul. Termenul poate fi prelungit la cererea persoanei care solicită înmatricularea firmei, o singură dată, cu încă 15 zile.