Legea nr. 238/2020 publicată în noiembrie aduce modificări legii contabilității nr. 82/1991 prin care microîntreprinderile sunt scutite de bilanțurile semestriale, iar întocmirea și depunerea raportărilor contabile semestriale vizează doar plătitorii de impozit pe profit și plătitorii de impozit specific.
„Ministerul Finanțelor Publice poate stabili întocmirea și depunerea la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice a situațiilor financiare sau a unor raportări contabile și la alte perioade decât anual, în cadrul exercițiului financiar, doar de către persoanele care au realizat o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 1.000.000 euro la sfârșitul exercițiului financiar precedent”.
Până acum, alineatul 2 al articolului 28 din Legea contabilității nu făcea nicio referire la vreun prag de venituri în funcție de care anumite firme să scape de depunerea raportărilor contabile la 30 iunie.
Conform Codului fiscal, firmele cu venituri sub un milion de euro sunt, în mare, microîntreprinderile. În același timp, microfirmele pot trece opțional la impozit pe profit, dacă au un capital social minim de 45.000 de lei și cel puțin doi salariați. Deci, pot exista și plătitori de impozit pe profit care să aibă venituri sub un milion de euro, care automat vor fi scutiți și ei de bilanțurile semestriale.
Ordinele de ministru referitoare la bilanțurile semestriale au făcut referire, cel puțin în ultimii ani (inclusiv 2020), la firmele care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri de peste 220.000 de lei. Numai aceste companii erau obligate de obicei să întocmească și să transmită la Finanțe raportări contabile la 30 iunie.
Conform inițiatorilor Legii 238/2020, raportările contabile semestriale reprezintă doar o povară birocratică inutilă pentru microfirme, din moment ce relevanța lor este greu de dovedit.
„Raportările contabile semestriale sunt raportări intermediare, care nu prezintă imaginea finală a patrimoniului, ci informații de o relevanță scăzută, deoarece nu sunt urmate procedurile de închidere anuală privind evaluările, reevaluările, inventarierile, ajustările, provizioanele, rezervele, confirmarile de solduri etc. (…) Având în vedere această suprabirocrație care nu este cerută la nivelul legii, dar implementată în practică prin reglementări secundare, chiar și fără o utilitate reală, care îngreunează activitatea operatorilor economici și a profesioniștilor contabili, se propune limitarea aplicabilității acestor raportări semestriale doar la operatorii economici care depășesc o cifră de afaceri importantă”.
Ordinul referitor la raportările contabile la 30 iunie 2020 prevede că termenul-limită de depunere a fost 30 septembrie 2020. Prin urmare, microîntreprinderile au scăpat de bilanțurile semestriale începând cu anul 2021.
Avocat Alina Szilaghi
Avocat Alina Szilaghi vă poate acorda sprijin în următoarele:
- Consultații juridice
- Asistență juridică și reprezentarea în fața băncilor și IFN-urilor;
- Redactare notificare dare în plată;
Dacă doriți inițierea unor demersuri în acest sens, ne puteți contacta:
TELEFON (+4) 0746 652 986 sau email: alina@szilaghi.com