Inceputul de an a adus limitarea bazei de calcul la salariul minim brut pe economie, atât în cazul contribuției la pensii (CAS), cât și în cazul celei la sănătate (CASS), pentru contribuabilii ce obțin venituri din activități independente – persoane fizice autorizate (PFA), în primul rând. E drept, pentru CAS se poate alege și un plafon superior, însă cum cei mai mulți vor alege să achite contribuțiile la nivelul salariului minim, de 1.900 de lei, observăm că nivelul de contribuții va fi același și pentru cei ce obțin, să zicem, 2.000 de lei pe lună, dar și pentru cei cu venituri de 100.000 de lei într-o lună.
1 ianuarie 2018 a adus introducerea plafonului lunar la nivelul unui salariu minim brut pe țară, de 1.900 de lei, pentru care se datorează contribuțiile sociale în cazul PFA-urilor și celorlaltor contribuabili care obțin venituri din activități independente.
Desigur, acești contribuabili pot opta și pentru un plafon superior celui de 1.900 de lei pentru care să achite CAS, însă este puțin probabil ca acest venit ales să fie de prea multe ori mai mare decât cel minim impus de lege.
În aceste condiții, observăm că regimul fiscal aplicabil PFA-urilor este cu atât mai avantajos celor care obțin venituri mari, în condițiile în care nivelul de contribuții este același (665 de lei pe lună), atât pentru cel cu venituri de 2.000 de lei pe lună din activități independente (venituri peste plafon, așadar), cât și pentru cel ce câștigă în aceeași perioadă de timp 100.000 sau chiar un milion de lei.
Altfel spus, oricât de mult câștigi, tot atât plătești.
Desigur, putem să ne punem niște semne de întrebare cu privire la scopul avut prin introducerea unor astfel de modificări, sau să luăm în calcul o posibilă migrare artificială de la statutul de salariat la cel de PFA, pentru o impozitare mai avantajoasă. Până una alta însă, contribuabilii în cauză trebuie să se gândească la depunerea formularului 600.