Microîntreprinderile scutite de raportările contabile semestriale din 2021

Microîntreprinderile scutite de raportările contabile semestriale din 2021

Microîntreprinderile scutite de raportările contabile semestriale din 2021 850 500 Avocat Cluj Napoca

Marți, 13 Octombrie, conform unui proiect de lege adoptat de deputați care va modifica Legea contabilității 82/1991, întocmirea și depunerea raportărilor contabile semestriale va viza doar plătitorii de impozit pe profit și plătitorii de impozit specific. Astfel, microîntreprinderile or să fie scutite de bilanțurile semestriale începând cu anul 2021.

„Ministerul Finanțelor Publice poate stabili întocmirea și depunerea la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice a situațiilor financiare sau a unor raportări contabile și la alte perioade decât anual, în cadrul exercițiului financiar, doar de către persoanele care au realizat o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 1.000.000 euro la sfârșitul exerciţiului financiar precedent”.

Proiectul a trecut deja de Senat luna trecută, astfel că votul Camerei Deputaților a fost cel decisiv, urmând ca acesta să ajungă în zilele ce vin la șeful statului, pentru promulgarea prin decret prezidențial.

Art. 28 alin. 2 nu face nicio referire la vreun prag de venituri în funcție de care anumite firme să scape de depunerea raportărilor contabile la 30 iunie.

Așa cum prevede Codul fiscal, firmele cu venituri sub un milion de euro sunt microîntreprinderile, care pot trece opțional la impozit pe profit, dacă au un capital social minim de 45.000 de lei și cel puțin doi salariați. Pot exista și plătitori de impozit pe profit care să aibă venituri sub un milion de euro, care automat ar fi scutiți și ei de bilanțurile semestriale.

În prezent, ordinele de ministru referitoare la bilanțurile semestriale au făcut referire, cel puțin în ultimii ani (inclusiv 2020), la firmele care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri de peste 220.000 de lei. Numai aceste companii sunt obligate de obicei să întocmească și să transmită la Finanțe raportări contabile la 30 iunie.

Conform inițiatorilor proiectului de lege, raportările contabile semestriale reprezintă doar o povară birocratică inutilă pentru microfirme, din moment ce relevanța lor este greu de dovedit.

„Raportările contabile semestriale sunt raportări intermediare, care nu prezintă imaginea finală a patrimoniului, ci informații de o relevanță scăzută, deoarece nu sunt urmate procedurile de închidere anuală privind evaluările, reevaluările, inventarierile, ajustările, provizioanele, rezervele, confirmarile de solduri etc. (…) Având în vedere această suprabirocrație care nu este cerută la nivelul legii, dar implementată în practică prin reglementări secundare, chiar și fără o utilitate reală, care îngreunează activitatea operatorilor economici și a profesioniștilor contabili, se propune limitarea aplicabilității acestor raportări semestriale doar la operatorii economici care depășesc o cifră de afaceri importantă”, scriu inițiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Ordinul referitor la raportările contabile la 30 iunie 2020 prevede că termenul-limită de depunere a fost 30 septembrie 2020. Prin urmare, dacă proiectul va deveni lege, microîntreprinderile vor scăpa de bilanțurile semestriale abia începând cu anul 2021.