Locul conducerii efective al firmelor străine

Locul conducerii efective al firmelor străine

Locul conducerii efective al firmelor străine 850 500 Avocat Cluj Napoca

La sfârșitul anului 2020, Codului fiscal i-au fost aduse câteva completări prin care s-a clarificat locul conducerii efective, firmele străine pot acum să aprecieze mai bine dacă trebuie să declare firma în România și să achite astfel impozit. Firmele străine care sunt în situația de a își stabili rezidența fiscală în România, nu au ce formalități să facă la Fisc la acest moment, întrucât documentul în baza cărora vor solicita asta nu există la acest moment în legislația fiscală – deși trebuie depus până la jumătatea anului.

„S-a clarificat, practic, modul în care conducerea efectivă a unei activități în România e considerată motiv de a declara firma asta aici și de a depune declarația de impozit pe profit și plăti astfel de impozit. Locul în care o persoană juridică străină realizează operațiuni cu scopuri economice, reale și de substanță și locul unde se iau deciziile economico-strategice necesare pentru conducerea activității sau locul unde cel puțin 50% dintre directorii executivi/membrii consiliului de administrație sunt rezidenți”.

Astfel, Codul fiscal art. 7 statutează că: „locul conducerii efective – locul în care, dacă nu se demonstrează altfel, persoana juridică străină realizează operațiuni care corespund unor scopuri economice, reale și de substanță și unde este îndeplinită cel puțin una dintre următoarele condiții:

  1. deciziile economico-strategice necesare pentru conducerea activității persoanei juridice străine în ansamblul său se iau în România de către directorii executivi/membrii consiliului de administrație; sau
  2. cel puțin 50% din directorii executivi/membrii consiliului de administrație ai persoanei juridice străine sunt rezidenți”.

Cum putem demonstra locul unde se iau deciziile economico-strategice?

Persoanele juridice străine cu conducerea efectivă în România trebuie să completeze, până în iunie 2021, un chestionar în baza căruia Fiscul le va stabili rezidența fiscală în țară, dacă e cazul. La acest moment, chestionarul lipsește însă – nu există un model pentru el, prin urmare, cei interesați nu au ce să depună acum. Dacă o firmă străină va fi considerată rezidentă atât în România, cât şi într-un stat semnatar al unei convenţii de evitare a dublei impuneri la care România este parte, rezidenţa acestei persoane se va stabili potrivit normelor convenției de evitare a dublei impuneri aplicabile.

Avocat Alina Szilaghi

Avocat Alina Szilaghi vă poate acorda sprijin în următoarele:

  • Consultații juridice
  • Asistență juridică și reprezentarea în fața băncilor și IFN-urilor;
  • Redactare notificare dare în plată;

Dacă doriți inițierea unor demersuri în acest sens, ne puteți contacta:
TELEFON (+4) 0746 652 986 sau email: alina@szilaghi.com