Înregistrare PFA în 2020

Înregistrare PFA în 2020

Înregistrare PFA în 2020 1068 530 Avocat Cluj Napoca

Înregistrarea unui PFA (persoană fizică autorizată) în 2020 rămâne una dintre cele mai simple proceduri de înființare a unei forme juridice în România, iar costul de înființare este zero pentru cei care se ocupă singuri de el. Pentru a înregistra un PFA, trebuie să urmați pașii care urmează.

Înregistrarea și autorizarea persoanelor fizice cu scopul desfășurării activităților economice se face în baza Ordonanței de urgență nr. 44/2008. În mare, PFA este o formă de întreprindere economică organizată de o persoană care se folosește de forța proprie de muncă.

Pentru a putea înființa un PFA, persoana fizică trebuie să aibă capacitate deplină de exercițiu, să nu fi săvârșit fapte sancționate de legile fiscale, contabile, vamale, trebuie să aibă un sediu profesional și să declare pe propria răspundere că îndeplinește condițiile de funcționare prevăzute de legislația din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, al protecției mediului și al protecției muncii.

Pricipalii pași de înființare a PFA

Primul pas este acela de a stabili sediul profesional. Pentru a putea stabili sediul profesional este necesară prezentarea documentelor care atestă dreptul să folosească imobilul (contract de închiriere, contract de comodat, certificat de moștenitor, contract de vânzare-cumpărare, declarație de luare în spațiu, orice alt act juridic care conferă dreptul de folosință).

În ceea ce privește sediul, există două variante: activitatea economică urmează să se desfășoare fie la sediul profesional, fie în altă parte. În fiecare caz trebuie procedat diferit, în sensul că dacă activitatea nu urmează să se deruleze la sediu, atunci persoana care dorește înființarea PFA-ului depune o declarație pe propria răspundere, sub semnătură privată, prin care atestă faptul că la sediu nu desfășoară activitate economică.

Dacă, în schimb, activitatea economică urmează să se desfășoare chiar la sediul profesional, iar imobilul se află într-un bloc de locuințe, atunci titularul trebuie să aducă avizul asociației de proprietari sau de locatari. Cu ajutorul acestuia, regimul imobilului se schimbă din regim de locuință în imobil destinat activității economice.

Următorul pas în înființarea unui PFA este depunerea cererii de verificare a disponibilității denumirii pe care urmează să o aibă PFA-ul. Acesta se face la oficiul registrului comerțului de pe lângă Tribunalul în raza căruia solicitantul își stabilește sediul profesional. Legea în vigoare prevede că firma se compune din numele întreg al titularului PFA-ului sau din numele și inițiala prenumelui, urmate de sintagma „persoană fizică autorizată” sau PFA.

Al treilea pas în procedura de deschidere a unui PFA este depunerea dosarului, care se poate depune fie la ghișeul oficiului registrului comerțului în raza căruia persoana fizică autorizată își stabilește sediul profesional, fie online sau prin corespondență, ori la biroul de asistență și reprezentare din cadrul primăriilor. Dosarul ar trebui să conțină următoarele documente:

  • cererea de înregistrare, în original;
  • anexa 1 privind înregistrarea fiscală;
  • declarația-tip pe propria răspundere care să ateste că nu se desfășoară activitate la sediul profesional, sedii secundare sau în afara acestora (model 1) sau care să ateste că se îndeplinesc condițiile de funcționare din punct de vedere al legislației din domeniile sanitar, sanitar-veterinar, protecția mediului şi protecția muncii (model 2);
  • cartea de identitate sau pașaportul titularului (fotocopie certificată olograf de către titular privind conformitatea cu originalul);
  • declarație pe propria răspundere privind îndeplinirea condițiilor legale pentru desfășurarea activităților ca persoană fizică autorizată (formă olografă, original);
  • documentul care atestă dreptul de a folosi sediul profesional și destinația specială a spațiului (fotocopie certificată olograf de către titular privind conformitatea cu originalul);
  • specimenul de semnătură al persoanei fizice autorizate, în original; acesta se depune la oficiul registrului comerțului odată cu cererea de înregistrare !!!!!!!

În afară de acte documente obligatorii, mai există o serie de acte care trebuie depuse doar dacă sunt necesare, cum ar fi:

    • avizul asociației de locatari privind schimbarea destinației imobilelor colective cu regim de locuință (în original, completat pe formular-tip); așa cum spuneam mai sus, dacă se declară că nu se prestează activitate economică la sediul profesional atunci nu e necesar avizul;
    • formularul prin care se declară că desfășurarea activității se face de către soț/soție;
    • documentele care atestă pregătirea sau experiența profesională, în cazul acelor activități unde legislația în vigoare prevede așa ceva (fotocopii certificate olograf); aceste documente pot fi:
      • diploma;
      • certificatul sau adeverința prin care se dovedește absolvirea unei instituții de învățământ;
      • certificatul de calificare profesională sau de absolvire a unei forme de pregătire profesională;
      • certificatul de competență profesională;
      • atestat de recunoaștere și/sau echivalare pentru persoanele care au dobândit calificarea în străinătate;
      • orice alte dovezi care să ateste experiența profesională.

În cazul în care acest documente nu sunt complete, directorul oficiului registrului comerțului sau un alt referent va dispune acordarea unui termen de maximum 15 zile pentru completarea acestuia. Termenul este comunicat fie pe loc, în cazul în care solicitantul este prezent, fie se postează pe site-ul ONRC. Tot pe site se vor publica și documentele care urmează să fie depuse până la încheierea celor 15 zile.

După depunerea dosarului complet, oficiul registrului comerțului va elibera certificatul de înregistrare, care conține codul unic de înregistrare, certificatul constatator și alte acte prevăzute de lege. Termenul de eliberare a certificatului de înregistrare este de trei zile lucrătoare începând de la data înregistrării cererii sau, dacă este cazul, de la data completării dosarului cu documentele solicitate.

Legea nr. 1/2017 a eliminat taxele de înființare a unui PFA, drept urmare acest proces este lipsit de costuri pentru cei care se ocupă pe cont propriu de aceste formalități.Există totuși câteva costuri notariale și eventuale onorarii percepute de consultanți/avocați, în cazul în care întreprinzătorii optează pentru astfel de servicii.