Înființare simplificată a societăților comerciale și schimbarea sediilor sociale

Înființare simplificată a societăților comerciale și schimbarea sediilor sociale

Înființare simplificată a societăților comerciale și schimbarea sediilor sociale 850 500 Avocat Cluj Napoca

Potrivit unui act normativ adoptat la Camera Deputaților, oamenii de afaceri nu vor mai avea interdicția de a fi asociați unici la mai multe societăți cu răspundere limitată (SRL) și se introduc măsuri pentru simplificarea înființării firmelor și a schimbărilor de sedii.

Propunerea legislativă de modificare și completare a Legii societăților nr. 31/1990, introduce următoarele măsuri:

  • eliminarea interdicției de a fi asociați unici la mai multe SRL-uri. Astfel, oamenii de afaceri vor putea să devină acționari unici la mai multe firme, fără nici o limitare. De asemenea va dispare și prevederea conform căreia „o societate cu răspundere limitată nu poate avea ca asociat unic o altă societate cu răspundere limitată, alcătuită dintr-o singură persoană”. În prezent, oricine poate cere în instanță dizolvarea unei societăți cu răspundere limitată, dacă aceasta este constituită cu o persoană care deja este asociat unic la altă societate cu răspundere limitată.
  • va exista posibilitatea ca în același sediu să poată funcționa mai multe companii decât numărul de camere existent în acesta. Legea societăților în vigoare la această dată stabilește că la același sediu este posibilă funcționarea unui număr de firme egal cu numărul de camere al sediului.
  • se elimină necesitatea anumitor documente, mai ales la înființarea firmelor. Mai precis, la înmatricularea unei societăți sau la schimbarea sediului social va trebui prezentat, la Oficiul Registrului Comerțului, doar documentul ce atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social. Legea actuală solicită, în afară de documentul de mai sus, să fie prezentate încă unul sau două acte prin care se dovedește faptul că în același sediu social nu funcționează mai multe firme ori că, dacă funcționează, acestea folosesc fiecare maximum o cameră. De asemenea, nu va mai fi necesar acordul vecinilor, doar dacă este vorba de situații în care la sediul social nu se desfășoară activitate.

Aceste schimbări aduse Legii nr. 31/1990 vizează debirocratizarea activității antreprenoriale în România, pentru a ușura apariția de noi firme.