În procesul penal, interzicea dizolvării sau lichidării firmei nu se aplică în procedura falimentului

În procesul penal, interzicea dizolvării sau lichidării firmei nu se aplică în procedura falimentului

În procesul penal, interzicea dizolvării sau lichidării firmei nu se aplică în procedura falimentului 1068 530 Avocat Cluj Napoca

ICCJ (Înalta Curte de Casație și Justiție), prin Decizia nr. 18/2020 pronunțată într-un recurs în interesul legii (RIL), a decis că interdicția inițierii ori suspendarea procedurii de dizolvare sau de lichidare a persoanei juridice, ca măsură preventivă permisă de Codul de procedură penală, nu se aplică și în cazul procedurii falimentului, în contextul insolvenței firmei vizate.

„Interdicția inițierii ori, după caz, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice nu vizează şi dizolvarea, respectiv lichidarea în procedura falimentului prevăzută de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență”.

În esență, totul a pornit de la prevederea articolului 493, alineat (1), litera a), din Codul de procedură penală.

Conform acesteia, unei firme cercetate penal îi poate fi interzisă inițierea – sau se poate dispune suspendarea – procedurii de dizolvare sau lichidare. Logica acestei măsuri preventive este de a se asigura buna desfășurare a procesului penal, fiind destul de clar care este riscul dizolvării sau lichidării persoanei juridice, într-un astfel de context – riscul de a nu mai putea fi trasă la răspundere penală firma și de a se asigura repararea prejudiciului creat, în ipoteza în care a avut loc.

Pe de altă parte, procedura insolvenței, împreună cu logica existenței ei, reprezintă chestiuni complexe, ce exced interesul firmei intrate într-o astfel de procedură. Când e deschisă procedura insolvenței (fie că e vorba de reorganizare, fie de faliment), nu mai sunt vizate doar interesele firmei intrate într-o astfel de procedură, ci și ale creditorilor acesteia și chiar ale societății, ca întreg (insolvența ar trebui privită ca o oportunitate de redresare a firmelor care nu performează și, astfel, ar trebui văzut ca o încercare de salvare a economiei – prin salvarea mai multor firme, dacă e posibil).

De aceea, fiindcă vorbim de interese care vizează și persoane ce nu au legătură cu procedura penală, acestea nu ar trebui să fie ținute să suporte eventuale măsuri preventive dispuse într-un proces penal.

Avocat Alina Szilaghi

Avocat Alina Szilaghi vă poate acorda sprijin în următoarele:

  • Consultații juridice
  • Asistență juridică și reprezentarea în fața băncilor și IFN-urilor;
  • Redactare notificare dare în plată;

Dacă doriți inițierea unor demersuri în acest sens, ne puteți contacta:
TELEFON (+4) 0746 652 986 sau email: alina@szilaghi.com