Folosești telefonul la volan, de sâmbătă riști să rămâi fără permis

Folosești telefonul la volan, de sâmbătă riști să rămâi fără permis

Folosești telefonul la volan, de sâmbătă riști să rămâi fără permis 850 500 Avocat Cluj Napoca

Dacă ești unul din șoferii care obișnuiesc să butoneze telefonul sau orice alt dispozitiv care poate trimite mesaje sau poate face poze sau filmări vei risca amenzi de peste 700 de lei și, în anumite situații, chiar suspendarea permisului de conducere timp de o lună. Aceste măsuri au apărut într-un act normativ din luna august care operează modificări la Codul rutier cu aplicabilitate din 12 octombrie.

Prin Ordonanța Guvernului nr. 11/2019 se vizează modificarea modului în care șoferii pot utiliza telefonul mobil atunci când conduc. Mai precis, actul normativ prevede interzicerea utilizării de către șoferi, în timp ce conduc, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv care poate face înregistrări foto sau video.

“În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”, se precizează în document.

Începând cu 12 octombrie, potrivit actului normativ, încălcarea acestei noi reguli se va sancționa cu amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei și patru puncte de penalizare. Tot OG nr. 11 prevede ca măsură suplimentară suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru 30 de zile în cazul în care șoferii încalcă și o regulă de circulație rutieră în timp ce mânuiesc telefonul mobil în timp ce conduc.

De asemenea, vor fi amendați și conducătorii de vehicule “pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere” și care manevrează telefonul sau alt dispozitiv mobil în timp ce conduc un vehicul (bicicletă, trotinetă, căruță etc). Aceștia vor fi putea primi amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei. Actualele reguli privind utilizarea telefonului mobil vizează conducătorii tuturor categoriilor de vehicule, dar sunt sancționați doar conducătorii de autovehicule.

În prezent, folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii mașinii se sancționează cu amenzi de până la 435 de lei și două puncte de penalizare. Șoferii pot folosi totuși telefonul mobil în timpul conducerii mașinii, dar cu condiția ca acesta să fie prevăzut cu dispozitiv de tip „mâini libere”.