Discriminarea în muncă în 2020

Discriminarea în muncă în 2020

Discriminarea în muncă în 2020 850 500 Avocat Cluj Napoca

Conform legislației din România și cea din EU, angajatorii sunt obligați să ofere șanse egale tuturor persoanelor care vor să se angajeze, indiferent de rasă, naționalitate, etnie, religie, sex și nu numai. În caz că nu respectă legislația, firmele riscă amenzi consistente pentru discriminare în muncă.

Legislația privind egalitatea de tratament la nivelul UE stabilește niveluri minime de protecție pentru toți cei care lucrează în UE.

Aveți dreptul la egalitate de tratament în ceea ce privește recrutarea, condițiile de muncă, promovarea, remunerarea, accesul la formare profesională, pensiile ocupaționale și concedierea.

Legislația UE implică faptul că angajatorii nu ar trebui să discrimineze la locul de muncă, iar angajații au dreptul de a nu fi discriminați.

Lipsa forței de muncă este una dintre marile probleme ale pieței muncii din România, iar angajatorii sunt tot mai tentați să apeleze la salariați din afara României.

Conform Ordonanței Guvernului 137/2000, angajatorii sunt obligați să ofere șanse și condiții egale pentru orice salariat, iar o concediere pe criterii rasiale sau pe orice alt criteriu, poate aduce amenzi de la 1.000 la 100.000 de lei.

OG prevede că este considerată contravenție discriminarea în muncă a unei persoane pe motiv că aparține unei anumite rase, naționalități, etnii, religii, categorii sociale sau unei categorii defavorizate ori din cauza convingerilor, vârstei, sexului sau orientării sexuale. Interdicția la discriminare se aplică atunci când vine vorba de:

  • încheierea, suspendarea, modificarea sau încetarea raportului de muncă;
  • stabilirea și modificarea atribuțiilor de serviciu, a locului de muncă sau a salariului;
  • acordarea altor drepturi sociale decât salariul;
  • formarea, perfecționarea, reconversia și promovarea profesională;
  • aplicarea măsurilor disciplinare;
  • dreptul de aderare la un sindicat și accesul la facilitățile acordate de acesta;
  • orice alte condiții de prestare a muncii.

În concluzie, angajatorii sunt obligați să ofere șanse egale la angajare și, ulterior, în raporturile de muncă, inclusiv străinilor, indiferent de unde vin. Dacă o firmă are un angajat român și unul din afara României, trebuie să-i trateze în mod egal. În caz contrar, angajatorii pot fi amendați de autorități.