Cum se stabilesc veniturile PFA-ului prin decizia de impunere

Cum se stabilesc veniturile PFA-ului prin decizia de impunere

Cum se stabilesc veniturile PFA-ului prin decizia de impunere 1068 530 Avocat Cluj Napoca

Odată cu revenirea deciziilor de impunere pentru persoanele fizice autorizate (PFA) care vor să evite plata taxelor pe venituri, dorim să vă prezentăm cele mai importante aspecte legate de stabilirea din oficiu a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale pentru pensii (CAS) și sănătate (CASS).

1. Deciziile de impunere au revenit oficial. Cu toate că începând cu anul 2018 s-a trecut la un regim de autoimpunere, impozitul pe venit, CAS și CASS sunt stabilite prin decizii de impunere emise de Fisc, în baza a două proceduri diferite. Această stabilire din oficiu a acestor taxe pe venituri se face numai pentru PFA-urile care încearcă să evite plata dărilor la stat. În concluzie,deciziile de impunere nu se stabilesc pentru persoanele care își declară corect veniturile și plătesc taxele.

2. Impozitul pe venit. Prin Ordinul nr. 2.862/2019, Fiscul a inițiat o procedură prin care-și dă seama dacă PFA-urile ar fi trebuit să depună declarația unică pentru a plăti la stat impozit pe venit.

3. CAS și CASS. Ordinul nr. 2.547/2019 reglementează procedura de stabilire din oficiu a contribuțiilor sociale. Aceasta vizează persoanele care obțin venituri pentru care se datorează CAS și CASS, în cazul în care au estimat că nu vor datora contribuții, dar ulterior se dovedește că datorează contribuții.

4. Cum își dă seama Fiscul că o PFA datorează taxe. Reprezentanții Autorității fiscale identifică persoanele fizice care datorează taxe adunând informații din mai multe surse, printre care se numără, de exemplu, declarația 112, declarația unică, declarația 205, declarațiile depuse de alte persoane și informațiile deținute de agențiile fiscale străine.

5. PFA-urile sunt audiate înainte să se emită decizia de impunere. Autoritățile respectă dreptul de a fi ascultat, astfel că persoanele fizice au ocazia să își explice situația, în cazul în care consideră că ar fi greșit să li se stabilească din oficiu taxe pe venituri.

6. Evitarea deciziilor de impunere. Pot exista situații în care PFA-urile își încetează, fie temporar, fie permanent, activitatea. Astfel, există riscul ca Fiscul să considere că acestea obțin în continuare venituri, pe care nu le mai declară la stat. Pentru a evita stabilirea din oficiu a taxelor, contribuabilii își pot suspenda sau închide oficial PFA-ul, anunțând asta la Fisc prin depunerea declarației unice.