Condițiile de acordare a indemnizației de șomaj tehnic și a indemnizației pentru liberele părinților

Condițiile de acordare a indemnizației de șomaj tehnic și a indemnizației pentru liberele părinților

Condițiile de acordare a indemnizației de șomaj tehnic și a indemnizației pentru liberele părinților 850 500 Avocat Cluj Napoca

În condițiile Pandemiei de coronavirus, Guvernul oferă posibilitatea acordării persoanelor fizice a două tipuri de indemnizații care îndeplinesc roluri diferite. Aceste două tipuri de indemnizații sunt:

  • Indemnizația de șomaj tehnic este ceva ce angajatorul îi datorează salariatului, dacă primul își întrerupe activitatea temporar din motive economice, tehnice, structurale sau din alte considerente asemănătoare. Indemnizația de șomaj este de minimum 75% din salariul de bază.
  • Indemnizația pentru supravegherea copilului este cea pe care părinții o primesc să stea acasă cu copilul, în situația închiderii temporare a școlilor. Aceasta este de 75% din salariul dat într-o zi lucrătoare și se acordă pe toată perioada în care părintele stă acasă.
Indemnizația de șomaj tehnic Indemnizația  pentru supravegherea copilului
Pentru ce se acordă Întreruperea temporară a activității unei companii din motive economice, tehnologice, structurale sau altele asemănătoare. Supravegherea copilului, din cauza faptului că școlile sunt închise temporar din cauza vremii sau din alte motive, cum este situația actuală a închiderii școlilor din cauza coronavirusului.
Cine o plătește Angajatorul, dar, în contextual actual al crizei generate de coronavirus, acesta poate primi o subvenție de la stat pentru a-l ajuta cu plata indemnizației, dacă îndeplinește anumite condiții. Angajatorul, dar acesta poate, ulterior, să își recupereze banii din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale.
Cine poate beneficia de ea Salariatul care este nevoit să nu mai lucreze, din cauza întreruperii activității angajatorului. Unul din părinți, dintr-o familie în care copilul nu mai merge la școală din motivele menționate mai sus.
La ce se raportează și care este cuantumul acesteia Minimum 75% din salariul de bază. În schimb, pentru indemnizațiile subvenționate de guvern se aplică o limitare de maximum 75% din câștigul salarial mediu brut. 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Regim fiscal Se vor plăti impozit și contribuții sociale pentru veniturile obținute în acest caz. Pentru indemnizație se vor plăti impozit și contribuții de asigurări sociale.
Impact asupra contractului individual de muncă Contractul de muncă este suspendat, dar el nu încetează. Relația de muncă se desfășoară în continuare, liberele fiind acordate pe perioada în care sunt închise școlile.

În concluzie, aceste două tipuri de indemnizații au roluri diferite. Dacă indemnizația de șomaj tehnic se acordă oricărui salariat al angajatorului ce și-a întrerupt activitatea, indemnizația pentru supravegherea copilului se acordă doar unui părinte care este nevoit să rămână acasă cu copilul, din cauza închiderii școlilor.