Amenzi de 10.000 lei pentru angajații care iau clienții firmei

Amenzi de 10.000 lei pentru angajații care iau clienții firmei

Amenzi de 10.000 lei pentru angajații care iau clienții firmei 850 500 Avocat Cluj Napoca

Potrivit legislației în vigoare, angajații care fac concurență neloială fostului angajator prin atragerea clienților acestuia, pot fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei. Cu aceeași amendă se pedepsește și persoana care denigrează un competitor privind activitatea sau produsele acestuia.

Astfel, Legea nr. 117/2015 stabilește că persoanele fizice care fac concurență neloială sunt amendate cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Astfel, și persoanele juridice care recurg la astfel de practici riscă amenzi  cuprinse între 5.000 și 50.000 de lei.

Potrivit legislației în vigoare, concurența neloială este reprezentată de practicile comerciale făcute în mod intenționat care produc pagube celorlalți comercianți din piață.

Un exemplu concret de concurență neloială ar fi ca un angajat al unei firme de vânzări să demisioneze și să își deschidă propria firmă, atrăgând practic clienții cu care intrase în contact cât timp a lucrat la fostul angajator.

În categoria concurenței neloiale intră următoarele activități:

  • denigrarea unei firme concurente sau a produselor/serviciilor sale (acest lucru se poate realiza prin răspândirea unor informații neconforme cu realitatea despre produsele sau activitatea unui concurent din piață);
  • deturnarea clientelei unei întreprinderi de către un fost sau actual salariat (exemplul de la care am pornit acest material);
  • orice alte practici comerciale care contravin uzanțelor cinstite și principiului bunei-credințe, menite să producă pagube concurenței din piață.

Consiliul Concurenței este autoritatea care asigură buna funcționare a unei concurențe loiale, care poate decide încetarea practicilor de concurență neloială, precum și aplicarea amenzilor contravenționale.

Cum poți câștiga dacă cineva îți face concurență neloială

În situația în care s-a constat că au fost întreprinse practici de concurență neloială, iar decizia a rămas definitivă, autoritatea națională de concurență va publica pe site-ul propriu un comunicat care să cuprindă datele de identificare ale firmei care a săvârșit fapte de concurență neloială, practicile folosite de aceasta, precum și măsurile luate de instanță. Documentul va fi publicat la cererea persoanei care a formulat sesizarea privind concurența neloială.

Instanța, pe cheltuiala persoanei vinovate, poate dispune publicarea hotărârii judecătorești, total sau parțial, într-un ziar de largă circulație.

Mai mult, la cererea celui care a avut de suferit de pe urma concurenței neloiale, instanța poate interzice comercializarea produselor rezultate în urma practicilor de concurență neloială sau distrugerea acestora.