3 documente care nu mai sunt necesare la ONRC

3 documente care nu mai sunt necesare la ONRC

3 documente care nu mai sunt necesare la ONRC 850 500 Avocat Cluj Napoca

Ca urmare a intrării în vigoare a modificări aduse prin Legea nr. 102/2020 la Legea societăților comerciale, începând cu 6 iulie, 3 documente nu mai sunt necesare la ONRC, ceea ce simplifică procedurile de înființare sau de modificare a firmelor.

Noua lege contine o serie de măsuri pentru simplificarea activității firmelor din România si se aplică din 5 iulie, ceea ce înseamnă că firmele se pot înființa ori își pot modifica anumite documente mult mai ușor.

Următoarele documente nu se mai depun la ONRC:

  • declarația pe proprie răspundere a persoanei fizice/persoanei juridice privind calitatea de asociat unic într-o singură societate cu răspundere limitată;
  • declarația pe proprie răspundere în formă autentică privind respectarea condițiilor referitoare la sediul social;
  • avizul privind schimbarea destinaţiei imobilelor colective cu regim de locuinţă, în cazul în care la sediul social nu se desfășoară activitate. În acest sens, administratorul firmei va da doar o declarație pe propria răspundere.

În esență, nu mai e nevoie de declarația pe proprie răspundere privind calitatea de asociat unic într-o singură societate și cea pe proprie răspundere privind respectarea condițiilor referitoare la sediul social, deoarece Legea 102/2020 a abrogat prevederile legate de acestea.

Apoi, același act normativ a înlocuit, practic, necesitatea acordului vecinilor la schimbarea destinației imobilului, dacă la sediul social nu-i activitate, cu o declarație a administratorului, din care trebuie să reiasă că sediul social respectiv nu va servi ca loc de desfășurare concretă a unei activități.

De fapt, schimbările apărute acum la Legea societăților sunt:

  • eliminarea interdicției pe care o au acum persoanele fizice și cele juridice de a fi asociați unici la mai multe SRL-uri;
  • posibilitatea ca, la același sediu, să funcționeze mai multe companii decât numărul de camere existent în acesta;
  • eliminarea necesității anumitor documente, în special la înființarea firmelor (mai e necesar doar documentul ce atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social);
  • eliminarea avizului referitor la schimbarea destinației imobilelor colective cu regim de locuință, adică acordul vecinilor.

Avocat Alina Szilaghi

Avocat Alina Szilaghi vă poate acorda sprijin în următoarele:

  • Consultații juridice
  • Asistență juridică și reprezentarea în fața băncilor și IFN-urilor;
  • Redactare notificare dare în plată;

Dacă doriți inițierea unor demersuri în acest sens, ne puteți contacta:
TELEFON (+4) 0746 652 986 sau email: alina@szilaghi.com